Tips voor jonge mantelzorgers

Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Hoe zorg je goed voor jezelf? Een paar tips:

1 – Deel je zorg

Ook al kan het soms lastig zijn, probeer te praten. Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je ouder(s), vriend(in) of leraar. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen. Vind je het lastig om het met iemand te bespreken? Neem dan contact op met MEE of Versa!

2 – Bespreek het op school

Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.

3 – Geef aan wanneer het te veel is

Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Versa en MEE denken graag met je mee.

Ook zijn er hulpmiddelen (rolstoel, krukken, traplift etc.) die het misschien net ietsje makkelijker kunnen maken.

4 – Blijf leuke dingen doen

Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk! Dingen die je leuk vindt om te doen geven energie. Het is belangrijk om deze dingen te blijven doen!

5 – Zoek informatie

Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Je kunt natuurlijk op internet zoeken naar informatie. Op onze pagina handige links vind je hier meer over. Maar het is ook belangrijk om hier met iemand over te praten. Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen.

Scroll to top